Marija Hrebac: Ako kompanija želi dugoročno poslovati Compliance je neophodan

Marija Hrebac: Ako kompanija želi dugoročno poslovati Compliance je neophodan

Na jučerašnjem Okruglom stolu 'Compliance Officer – uloga i dužnosti'  koji su organizirali ICCrA Institut za Compliance, Criminal Compliance i Anti-Money Laundering i poslovni tjednik Lider predavanje je održala i Marija Hrebac, izvršna direktorica u Agenciji za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka, koja je predstavila iz vlastitog iskustva uloge i dužnosti compliance officera.

Kao mlado tržište, kompanije u Hrvatskoj tek se prilagođavaju i stvarna uloga compliancea tek će s vremenom doći do izražaja i zauzeti pravu poziciju u hrvatskim kompanijama.

- Compliance je jedna evolucijska i razvojno nametnuta uloga ili funkcija unutar kompanije koja se mora imati ako kompanija želi dugoročno poslovati – rekla je Hrebac.

Naglasila je kako su se u posljednje vrijeme dogodila dva važna događaja koja pokazuju da smo napravili veliki iskorak kao država.

- Vlada je donijela prijedlog o obavezi uvođenja compliancea u trgovačka društva u vlasništvu države, a drugi bitan događaj je taj da su HANFA i burza donijele kodeks korporativnog upravljanja. To je važno jer se nadovezuje na ovu našu temu. Osvijestili su potrebu da se dignu na jednu višu razinu propisivanja obaveze svima, da razmišljaju o poslovanju ali i o tržištu na kojem posluju. Compliance je veza posla i tržišta na kojem se radi – dodala je Hrebac.

Zatim se osvrnula na stvarne dužnosti compliance officera i njegovu poziciju unutar kompanije te vještine koje mora posjedovati.

- Compliance officer mora osigurati da kompanija posluje etično i u skladu sa zakonskim propisima tržišta na kojem posluju. Također, CO je odgovoran za uspostavu standarda i samu implementaciju, a što se tiče njegove pozicije, CO je upravljačka funkcija.

 

Što se vještina tiče, Hrebac je rekla kako CO mora imati analitičke, komunikacijske i organizacijske vještine, ali da sama struka nije toliko bitna, jer CO može biti i ekonomist, pravnik, farmaceut.

- Tu nema pravila, na odabir je svakoj kompaniji da procjeni koja je osoba sposobna biti compliance officer.